- Κιλκίς
- Πόλη (υψόμ. 280 μ., 17.430 κάτ.) και πρωτεύουσα του νομού Κιλκίς. Βρίσκεται στο κέντρο του νομού. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου.
To Κ. είναι χτισμένο πάνω σε λόφους. Διαμορφώθηκε ως πόλη κατά τον μεσοπόλεμο (1934), όταν αποτέλεσε το διοικητικό και οικονομικό κέντρο μιας καθαρά αγροτικής περιοχής. Στις αρχές του 20ού αι. και μετά την απελευθέρωσή του (1913), αριθμούσε περίπου 1.600 κατοίκους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονταν. Η αύξηση του πληθυσμού οφείλεται κυρίως στην εγκατάσταση (τόσο στην πόλη όσο και στον νομό) πολλών προσφύγων από τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο.
Μάχη του Κ. Σφοδρή μάχη κατά τον B’ Βαλκανικό πόλεμο ανάμεσα στα ελληνικά και στα βουλγαρικά στρατεύματα για τη κατάληψη της πόλης. Οι Βούλγαροι είχαν καταλάβει το Κ. στον A’ Βαλκανικό πόλεμο και είχαν οχυρώσει τη γύρω περιοχή. Με το ξέσπασμα του B’ Βαλκανικού πολέμου (Έλληνες και Σέρβοι εναντίον των Βουλγάρων), ο ελληνικός στρατός επιτέθηκε εναντίον των Βουλγάρων και επιχείρησε να καταλάβει το Κ. Η μάχη ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου 1913 και, έπειτα από τριήμερες πολύνεκρες συγκρούσεις, οι Βούλγαροι εγκατέλειψαν την πόλη. Η μάχη αυτή έκρινε ουσιαστικά την έκβαση του πόλεμου.
To ηρώο των πολεμιστών που έπεσαν στη μάχη του Κιλκίς, η οποία ουσιαστικά έκρινε την έκβαση του Β’ Βαλκανικού πόλεμου.
Μερική άποψη μιας πλατείας του Κιλκίς.
Πανοραμική άποψη του Κιλκίς, πρωτεύουσας του ομώνυμου νομού.
Λαϊκή λιθογραφία του Σ. Χρηστίδη, που απεικονίζει τη μάχη του Κιλκίς (φωτ. από την έκδ. «100+1 χρόνια Ελλάδα»).
Dictionary of Greek. 2013.